Eilen oli vihdoin se päivä, kun päästiin pelaamaan koko kauden odotetuimpaan tapahtumaan, Pattijoen Urheilijoiden isännöimään Santa’s Hotels Arctic Battleen Rovaniemelle. Tapahtuma oli osoitus tärkeästä seurojen välisestä yhteistyöstä pesäpallon näkyvyyden laajentamiseksi. Useat eri tahot olivat mukana mahdollistamassa tätä ainutlaatuista tilaisuutta nähdä maailman pohjoisinta pesäpalloa Napapiirillä saakka, tästä kiitos kaikille mukana olleille.

Ottelu pelattiin Rovaniemen Keskuskentällä, joka on oikealta käyttötarkoitukseltaan jalkapallokenttä. Eilen kuitenkin laitettiin kalkkikone töihin ja kumirouheella olikin yhtäkkiä pesäpallorajat. Ottelusta kaavailtiin vähäjuoksuista, sillä kumirouhe on alustana hitaampi, mitä hiekkapohjainen tekonurmi. Myös kenttää kiertävät aidat ja katsomo vaikutti siihen, että läpilyönneille ei ollut paljoa tilaa. Näin ollen molemmat joukkueet joutuivat totuttelemaan eritavalla pomppivaan kenttään ja erilaisiin lyöntiratkaisuihin. Ottelussa lyödyt juoksut lyötiin erittäin laadukkailla lyönneillä, eikä kentän sivuja kiertänyt aita ollut mahdoton este.

Ottelu alkoi kotijoukkueen, eli Pattijoen kannalta onnekkaasti, kun Sotkamon aloitettua lyöntivuorolla kahdesta ensimmäisestä pelaajasta onnistuttiin tekemään tiukat ja tärkeät palot. Aluksi oli varmasti haastavaa molemmilla joukkueilla löytää ne lyönnit, millä ehtii etenemään, sillä kenttä reagoi eri tavalla kuin normaalisti. Ensimmäisen lopettavalla eilen kärkenä pelannut Teemu Juntunen pääse heti ensimmäisellä lyönnillään varmasti kentälle. Kärki sai rakenneltua tilannetta, vaikka ykköskärjessä totutusti pelanneet Pelto ja Kallio eivät olleet mukana Rovaniemellä. Arctic Battlen ensimmäisen juoksun pääsi lyömään Sami Haapakoski, kun Teemu Juntunen ehti kotiin tarkasti väliin tippuneella lyönnillä. Seuraavissa vuoropareissa ulkopeli toimi molemmilla joukkuilla niin hyvin ja lyönneistä puuttui se viimeinen napsu, että lisäjuoksujen tehtailu jäi viimeiseen vuoropariin. Neljännen aloittavalla Sotkamokin sai avattua juoksutilinsä, kun eilen neljä kuudesta juoksusta lyönyt Antti Korhonen onnistui kotiutuksessaan kakkossaumaan suunnatulla lyönnillään. Jymy sai vielä toisen juoksun ennen jaksotaukoa, kun toinen kotiuttajajokereista, Roope Korhonen, löi palloa väliin, mikä oli eilen valttia. Pattijoki ei saanut tasoittavallaan lisää juoksuja hyvistä yrityksistä huolimatta, joten ensimmäisen jakson vei nimiinsä Sotkamo.

Toisen jakso alkoi samaan tyyliin kuin ensimmäinenkin, kun Pattijoki avasi juoksutilinsä heti ensimmäisessä vuoroparissa, kun Juuso Keski-Koukkari onnistui kotiuttamaan Severi Piispasen kakkosrajanäpyllä. Toisessa vuoroparissa tilanteiden teko hieman takkusi ja lyöjät alkoivat käydä vähiin. Kaksi viimeistä lyöjää, eli lyöjäjokerit Keski-Koukkari ja Viittanen olivat lähellä onnistua lisäjuoksun tekemisessä, kun Keski-Koukkari sai vietyä etenemään lähtenyttä Viittasta aina kolmospesälle asti hyvillä lyönneillään. Kotiutusyritys jäi kuitenkin etukenttään, jonka myötä harmittavasti tuli viimeinen palo. Toisen lopettavalla Sotkamo onnistui tulemaan tasoihin ja vielä ohikin. Eilen hyvässä lyöntivireessä ollut Antti Korhonen löi kolmosrajasta läpi ja toiselle jaksolle kärjeksi vaihdettu Rytkönen ehti kotiin. Numerolle kaksi vaihdettu Niilo Piiponniemi sai tuotua heti perään toisen juoksun, kun harhaheitto viuhui ohi pesän, eikä sitä ehditty pysäyttää ajoissa.

Kolmannessa vuoroparissa lisäjuoksuja ei nähty kummankaan joukkeen toimesta. Kolmannen lopettavalla Sotkamo oli lähellä saada kolmannen juoksun, kun pallo heitettiin ohi kolmospuolelta. Sivukatsomo ja Tuukka Sarkkisen tulinen heittokäsi kuitenkin pelastivat tilanteen, sillä kotiin yrittänyt etenijä saatiin poltettua. Sarkkinen pelasi eilen erittäin hyvin ulkokentällä ja otti roolinsa haltuun varmoin ottein, sillä yleensä Superpesiksessä kopparin tontilla pelannut Tuukka oli poikkeuksellisesti kolmosvahti. Peli oli Sarkkiselle ensimmäinen tänä kautena Superpesiksessä muulla paikalla, kuin kopparina.

Neljännessä vuoroparissa Pattijoki lisäsi katsojien jännitystä oikein tosissaan, kun etenemään lähtenyt Teemu Juntunen löi pallon läpi kolmosrajasta, niin että se vyöryi sivulla olleen aidan alta pensaaseen asti. Pallo kuitenkin löydettiin nopeasti, eikä lyönti aivan riittänyt kunnarin kiertämiseen. Topi Kosonen pääsi näyttämään myös erinomaista lyöntivalikoimaansa, kun pallo lensi koppareiden yli ollen kuitenkin rajojen sisällä. Juntunen ehti tällä lyönnillä kotiin, jonka myötä peli saatiin tasoihin. Takana ollut aita pysäytti läpylyönnin harmittavasti, jonka takia saatiin vain yksi juoksu. Seuraavat kotiutusyritykset eivät tuottaneet tulosta, eikä Pattijoki päässyt johtoasemaan viimeisellä lyöntivuorolla. Tämä tarkoitti sitä, että neljännen lopettavalla Sotkamon kahden pisteen voitto oli jo varma. Vieraat onnistuivat vielä viimeisillä hetkillään, kun Antti Korhonen paukautti kakkosrajasta läpi kahden juoksun arvoisesti. Tämän myötä Sotkamo otti nimiinsä myös toisen jakson ja koko ottelun 2-0 (1-2, 2-4) voiton.

Peli oli todella tasaista alusta loppuun saakka, mutta harmittavat pienet, mutta kokonaiskuvassa isot virheet söivät kotijoukkueen sisäpeliä. Ulkona oltiin eilenkin varmoja, minkä takia juoksujen teko pistettiin vaikeaksi. Laadukkaat kotiutuslyönnit kuitenkin ratkaisivat pelin vastustajalle.

Ottelussa kotijoukkueelta kakkospalkinnolla palkittiin sekä sisällä, että ulkona hyvin pelannut Sami Haapakoski. Ykköspalkinnon sai hyvin vaihtanut, yhden juoksun lyönyt ja ahkerasi lautasen ääressä häärinyt Topi Kosonen.

 

Teksti: Senja Kanasaari
Kuvat: Pattijoen Urheilijat